Afstemming met Rijkswaterstaat m.b.t. rol als launching customer
Vanuit SBIR-Circulaire viaducten heeft Rijkswaterstaat zich opgesteld als launching customer. Zij wil de oplossingen waarvan de pilot in fase 2 geslaagd is, toepassen in haar projecten. Waar SBIR vooral de markt wil stimuleren, zoekt Rijkswaterstaat als geheel nog naar een manier om de oplossingen uit het SBIR circulaire viaducten traject toe te passen in het eigen areaal. Wat betreft de Europese regelgeving is Rijkswaterstaat beperkt in het invullen van de rol als launching customer. Extra investeringen die marktpartijen doen om innovaties toe te passen kunnen door Rijkswaterstaat niet financieel gewaardeerd worden. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat er moeite mee als het eigendom van hun herbruikbare liggers overgaat naar marktpartijen, zeker als deze daarna weer aangeboden worden in haar eigen projecten.
Om herbruikbare liggers toe te passen, werken we nu met een kwaliteitsverklaring op basis van het door SGS opgestelde protocol. Nieuwe liggers zijn voorzien van een CE-markering. Als het product met CE-markering als hergebruikte ligger van eigenaar wijzigt en daarmee formeel opnieuw in de handel wordt gebracht kan het noodzakelijk worden een zwaarder certificeringstraject te doorlopen om de ligger met CE-markering te kunnen uitleveren. Om dit traject te voorkomen is het aan te bevelen om de liggers die in het Rijkswaterstaat areaal toegepast te worden, tussentijds formeel niet van eigenaar te laten wisselen. Het modificeren zal dan in opdracht gedaan worden van Rijkswaterstaat in plaats van door een marktpartij die dan een gemodificeerde ligger aanbiedt.
Intern voert Rijkswaterstaat veel gesprekken m.b.t. circulariteit. Bij deze gesprekken heeft consortium Liggers2.0 het belang van marktpartijen ingebracht.
Wij adviseren om voor de toekomst uit te gaan van het onderstaande model uit het rapport Circular infrastructure Business Models [1].
In dit model "Coördinating client” is consortium Liggers2.0 via Haitsma het verkoopkanaal voor herbruikbare liggers. Vlasman kan de liggers demonteren en modificeren. Dura Vermeer verzorgt de opslag en het uitvoeringsmanagement en RHDHV kijkt naar matchmaking, draagkracht liggers en maakt de ontwerpberekeningen voor de toepassing van de herbruikbare liggers, eventueel in combinatie met nieuwe (rand)liggers. Rijkswaterstaat blijft in dit model een rol spelen als eigenaar en beheerder van het areaal en kan eigenaar blijven van de liggers. In dit model kan het consortium Liggers2.0 meewerken aan de matchmaking, fysiek de hergebruikte liggers beheren en met instemming van Rijkswaterstaat deze geschikt maken voor hergebruik, voor publieke of private partijen.
- 1 PACE, Platform for Accelerating the Circular Economy, „Circular Infrastructure Business Models,” 2020.