Auteur afbeelding: Consortium Liggers2.0

Handreiking aan het management/ interne opdrachtgevers

Bestuurders hebben grote beloften[1] gedaan, maar uitvoeringsorganisaties hebben problemen om deze beloften na te komen. Daarom is het van belang om het voor projectteams mogelijk te maken om duurzaamheidsambities waar te maken. Dit kan impact hebben op andere ambities of interne standaarden en richtlijnen. De mogelijke extra kosten of risico’s van duurzaamheidsmaatregelen moeten afgezet worden tegen de maatschappelijke waarde die deze maatregelen geven. Zo neemt de waarde van CO2-eq steeds verder toe. Dit betekent dat projecten financiële ruimte moeten krijgen om duurzaamheidsambities mogelijk te maken.

U bent nu aan zet. Onderneem actie!

Meer info

Veel projecten staan onder druk als gevolg van tijds- en budgetbeperkingen, wat de kwaliteit van het werk negatief beïnvloedt. Dit kan zowel bij de opdrachtgever als opdrachtnemer zijn. Daarbij ontstaat het risico dat de ambitie op het gebied van duurzaamheid verwatert. Het is van belang dat vanuit het management getoetst wordt of de duurzaamheidsambities naar redelijkheid en billijkheid worden ingevuld. Bij voorkeur wordt de invulling van de duurzaamheidsambitie meegenomen bij de projectbeheersing. Steeds meer zal naast de financiële verantwoording, ook verantwoording gedaan moeten worden op de duurzaamheidsmaatregelen. Daarbij moet het management ook kritisch naar zichzelf kijken in hoeverre het de projecten ondersteunt om de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid voor 2030 en 2050 als organisatie te halen.

Uit de pilot en rapportage volgt dat hergebruik van liggers technisch mogelijk is. Het is aan het management om hergebruik van liggers en andere materialen mogelijk te maken en om de abstracte beleidsambities te vertalen naar een beleid dat door de afdelingen en projecten uitgevoerd kan worden.

Suggesties zijn:

  1. Beleid “Hergebruik tenzij”.

  2. Interne rekenprijs van minimaal €875,- per ton CO2.

  3. Eenvoudig toetsbare methode m.b.t. waardering duurzaamheidsmaatregelen.

  4. Waardeer duurzaamheidsmaatregelen bij contractwijzigingen.

  5. Waardeer herbruikbare vrijkomende materialen.

  6. Zorg voor protocollen die bij toepassing van herbruikbare materialen toegepast kunnen worden.

  7. Wees kritisch op aanvullende eisen die de mogelijkheid van hergebruik beperken.

  • 1 Ondertekening Green deal, Samenwerking Groeifonds, bijeenkomst Terschelling ’22 [1], toen tachtig vertegenwoordigers vanuit de infrasector deelnamen aan een vijfdaagse bijeenkomst over duurzaamheid en innovatie. Een hoopvolle ontmoeting waar de urgentie vanaf spatte.