Inkorten van ligger en aanpassen van kruisingshoek
Bij voorkeur wordt de ligger over de volledige lengte hergebruikt. Bij het pilotproject viaduct A1 Hoog Burel kon dat helaas niet. Dat komt omdat er een ontwerp gemaakt was met nieuwe liggers waar niet vanaf geweken kon worden. Om de impact op de berekening van het dek en onderbouw te beperken is gekozen voor dezelfde lay-out en lengte van de herbruikbare liggers als van de nieuwbouwvariant. Ook het bestemmingsplan maakte het vrijwel onmogelijk om het viaduct langer te maken dan de bestemming ‘Verkeer-Weg’. Indien dit toch geprobeerd was had dit vertraging in de vergunningenprocedure gegeven.
Dit betekent dat de liggers ingekort moesten worden. Dit kan met een bladzaag maar voor de pilot is gekozen voor een lintzaag. Daarmee is het mogelijk te zagen zonder dat er extra schade aan de ligger optreedt. Om het afbreken van stukken beton naast de zaagsnede te voorkomen. Een voorwaarde is dat gelet wordt op de ondersteuning van de liggers en ondersteuning van het deel dat wordt verwijderd. Daarnaast maakt de zaagrichting uit vanwege spanningen die op de hoeken van de liggers kunnen ontstaan. Voor de maatvastheid is het gunstiger als de liggers ingekort worden voordat de druklaag is verwijderd.
Veelal sluiten de liggers niet haaks aan op de landhoofden en middenpijler maar wel groter dan 70°. De kruisingshoek van de kruisende infrastructuur komt dan terug in de hoek van de uiteinden van de prefabligger. Dit is bij de hergebruikte ligger de hoek van de zaagsnede. Met de pilot is bewezen dat deze zaagsnede ook onder de (voor de pilot) gewenste scherpe kruisingshoek van 60° mogelijk is.
Een aandachtspunt is ook de liggerlengte. De lengte van de liggers is door de aanwezigheid van de einddwarsdragers moeilijker te bepalen. Door krimp, kruip en relaxatie van het voorgespannen beton, kan de lengte van de liggers iets ingekort zijn en afwijken van de theoretische maat. Het is verleidelijk om vanuit de liggereinden te meten, maar het is beter om dit vanuit het hart van de ligger uit te zetten, rekening houdend met de dikte van de zaagsnede. De zaag wordt bij voorkeur met het hart op de uitgezette maat gezet.
Belangrijk is om het uiteinde van de ligger goed te ondersteunen zodat deze bij het zagen van het laatste deel ook op zijn plaats blijft.
De maatvastheid van de gezaagde liggers is minder groot dan bij nieuwe liggers. Waar gewerkt wordt met een maatvaste bekisting in de voorspanbank van de liggerleverancier. Door het aanbrengen van een einddwarsdrager en de druklaag zijn deze maattoleranties goed opneembaar.
Houdt echter bij de bepaling van de lengte van de liggers in het ontwerp een extra marge aan.
Het is goed mogelijk om de liggers in te korten en kruisingshoek aan te passen. De voorkeur heeft het echter om te ontwerpen met de beschikbare liggerlengte en kruisingshoek zodat er niet gezaagd hoeft te worden. Geadviseerd wordt om de liggers op te slaan en pas te modificeren als duidelijk is in welke nieuwe constructie de liggers hergebruikt kunnen worden en dat de betrokken instanties akkoord zijn.