Auteur afbeelding: Gedemonteerde en getransporteerde liggers. Cirwinn, Almere

Informatie afbeelding: Royal HaskoningDHV

Economisch perspectief

Uit een vergelijk naar investeringskosten voor onze case ‘Viaduct Kniplaan’ blijkt dat de kosten bij hergebruik van prefabliggers lager uitvallen.

Op onderhoudskosten is er geen verschil. De conclusie is dan ook dat hergebruik van prefabliggers financieel concurrerend is en bovendien veel duurzamer dan de reguliere werkwijze. Dit biedt zowel opdrachtgevers als marktpartijen een interessante businesscase.

Om te komen tot grootschalig hergebruik van prefabliggers zien wij twee belangrijke opgaven. De eerste is kennisdeling. Die is nodig om ogenschijnlijke belemmeringen en koudwatervrees in de markt en bij opdrachtgevers weg te nemen. Wij willen – samen met Rijkswaterstaat – opgedane inzichten en ervaringen met de markt delen. De tweede is het stimuleren van hergebruik ten opzichte van nieuwe liggers door hergebruik positief te waarderen in EMVI-criteria en door de sloop van herbruikbare liggers te straffen. In fase 2 willen wij daar samen met u en onze contractadviseurs tekstvoorstellen voor maken: Hergebruik voor Nieuwbouw!

Het circulaire businessmodel dat wij in hergebruik van prefabliggers zien is tweeledig:

  • Het omvat activiteiten met grote groeipotentie die naadloos passen in onze ambitie om duurzaam te bouwen en te ondernemen. Uitdaging is om met hergebruikte liggers een kwalitatief gelijkwaardige optie te bieden die financieel concurrerend en duurzamer is en die een gezonde marge oplevert. Dit haalbaarheidsonderzoek geeft ons het vertrouwen dat dit realiseerbaar is.

  • Het helpt ons om concurrerend te zijn bij het verwerven van toekomstige infraprojecten, waarbij circulair- en emissieloos bouwen steeds belangrijker wordt.

Wij stellen onze opgedane kennis, inzichten en ervaringen gratis ter beschikking aan de markt. Daarmee doen we afstand van IE-recht en is ons verdienmodel alleen gebaseerd op een winstmarge op de hierboven omschreven activiteiten.

Als combinatie Liggers2.0 nemen wij na fase 2 een rol in de keten van “oogsten” tot herinzet van gebruikte prefabliggers. SGS Intron verzorgt de onafhankelijke keuring en toetsing om liggers met kwaliteitsverklaring vrij te geven. In fase 2 willen wij scherp krijgen welke rol Rijkswaterstaat voor zichzelf ziet in de keten om tot hergebruik te komen, zoals bijvoorbeeld de opslag, het koppelen van vraag&aanbod en (rest)waardebepaling.

Andere partijen mogen uiteraard ook liggers hergebruiken; we laten iedere partij hierin vrij en spelen een stimulerende rol.

Wij nemen het voortouw in het opzetten van een niet-exclusieve, openbare marktplaats om vraag&aanbod te verbinden. Op deze manier willen we op een open manier maximaal samenwerken met Rijkswaterstaat en de markt om onze gezamenlijke circulaire ambities te realiseren.