Marktbenadering en -bediening
In de volgende fase willen wij scherp krijgen welke rol Rijkswaterstaat voor zichzelf ziet in de keten om tot hergebruik te komen, zoals bijvoorbeeld opslag, koppelen van vraag & aanbod en (rest)waardebepaling. Liggers2.0 is klaar om onze innovatie in de praktijk te tonen en na fase 2 op te schalen naar de herinzet van herbruikbare prefabliggers. SGS Intron verzorgt de onafhankelijke keuring, toetsing en kwaliteitsverklaring.
Andere partijen mogen dat ook, we laten ieder vrij om ook liggers te gaan hergebruiken en willen hierin een stimulerende rol pakken.
Wij beschikken als combinatie over de expertise en middelen om al deze stappen in te vullen. Zo hebben wij de expertise in huis om de technische toestand, de capaciteit en restlevensduur te bepalen en herberekening van gebruikte liggers te verzorgen. Ook hebben wij opslagterreinen beschikbaar om tijdelijke opslag van herbruikbare liggers mogelijk te maken en eventuele modificatie te verzorgen. Verder beschikken wij samen over een sterk netwerk om vrijkomende liggers tijdig in beeld te krijgen en te kunnen oogsten en via ons netwerk te komen tot herinzet in projecten. Wij gaan daarbij niet exclusief werken voor de eigen combinatie, maar bieden hergebruikte liggers markt breed aan. Aanvullend willen wij een niet-exclusieve openbare marktplaats creëren, om herinzet in de brede markt mogelijk te maken. Het hergebruik van prefabliggers is als innovatie nagenoeg marktrijp. De innovatie vraagt een aantal handelingen om van het oogsten van gebruikte prefabliggers tot herinzet te komen in een nieuw viaduct. Deze handelingen zijn bekende bewezen technieken.
Wij denken hiermee in te spelen op een behoefte die de komende jaren een grote vlucht gaat nemen. Met onze dienstverlening verwachten we verschillende partijen in de keten te ontzorgen. Op deze manier willen we een open manier maximaal samenwerken met Rijkswaterstaat en de markt en onze gezamenlijke circulaire ambities daadwerkelijk realiseren.